Informasjon

Sted
Scandic Hotel Bodø
Tid
Fra tirsdag 29. oktober 2024 kl. 11:00
Til onsdag 30. oktober 2024 kl. 14:00
Påmeldingsfrist
Onsdag 2. oktober 2024 kl. 14:00

Årets Arktisk landbruksseminar arrangeres på Scandic Hotel Bodø 29.-30. oktober. Hold av tidspunktet og bli med på to dager med inspirerende foredrag og gode diskusjoner knyttet til tema som:

  • Satsingen Bærekraftig matproduksjon og verdiskaping i nord
  • Arealbruk, utmark og klimagassregnskap
  • Fremtidstro og rekruttering
  • Grønt og lokalmat

Påmeldingsfrist 1. oktober.

 

Om Arktisk landbruksseminar

Arktisk landbruksseminar er ei årlig fag- og nettverkssamling for landbruksaktører i Nord-Norge. Seminaret har blitt arrangert i over 20 år i nært samarbeid mellom NIBIO (Norsk Institutt for Bioøkonomi) og sentrale landbruksaktører i nord – i særlig grad Nordnorsk landbruksråd og Norsk landbruksrådgiving. I mange år ble seminaret gjennomført på Hurtigruta på vei fra Bodø til Tromsø og ble derfor kalt Hurtigruteseminaret. Siden 2020 har arrangementet blitt gjennomført på land og de siste årene er det lagt opp til en veksling mellom annethvert år i Bodø og i Tromsø. I 2023 ble seminaret arrangert i Tromsø. Der deltok 130 personer fra forvaltning, næring, rådgiving, forskning og utdanning knyttet til landbruket i landsdelen.

Du finner mer informasjon om seminaret på våre nettsider Arktisk landbruksseminar - Nibio

 

Samarbeidspartnere og finansiører

Seminaret arrangeres av Troms fylkeskommune som forvalter av satsingen Bærekraftig matproduksjon og verdiskaping i nord og NIBIO (Norsk Institutt for Bioøkonomi).

Programmet er utviklet i nært samarbeid Norsk landbruksrådgiving, Statsforvalteren, fylkeskommunene og Landbrukssamvirke Nord.

 

Om satsingen Bærekraftig matproduksjon og verdiskapning i nord

I 2022 ble det over jordbruksavtalen, igangsatt en områderettet satsing på nordnorsk landbrukSatsingen koordineres av Fylkeskommunen i Troms. Målet er å styrke sårbare produsentmiljøer i Finnmark, Troms og Nordland, motvirke bruksnedgang, øke arealbruken og heve kompetansen til landbruksnæringen og verdikjeden for mat, samt å utnytte regionale fortrinn og muligheter innen arktisk landbruk.

Det er pekt ut følgende satsingsområder:

  • Omlegging fra bås til løsdrift
  • Økonomi og lønnsomhet
  • Økt bruk av utmarksbeite i nord
  • Øke totalberedskapen gjennom økt matproduksjon

Nærmere omtale av satsningen finner du på nettsidene til Troms fylkeskommune https://www.tromsfylke.no/tjenester/tilskudd-stipend-og-priser/tilskudd-og-stipend/naringsutvikling/barekraftig-verdiskaping-og-matproduksjon-i-nord/

 

Om NIBIO og Senter for arktisk landbruk

For å styrke NIBIOs innsats på nordnorsk landbruk, ble Senter for arktisk landbruk etablert i 2021. Senteret er en samling av forskningsfasiliteter og kompetansepersonell i NIBIO med fokus på kunnskapsproduksjon og formidling om landbruksproduksjon i nordlige strøk, både i Norge og internasjonalt. Senteret har sitt utspring i NIBIOs forskningsstasjoner i Nord-Norge, men omfatter hele instituttet, på tvers av avdelinger og divisjoner. Her er det fokus på å finne kunnskapsbehov, utvikle kunnskap og formidle kunnskap – alt i nært samarbeid med næring, forvaltning og andre kunnskapsmiljøer i landsdelen.

Du kan lese mer om senteret her Arktisk landbruksseminar - Nibio

 

Bakgrunnsfoto: Lars Sandved Dalen

Dagpakker: kr. 790,- pr dag (betales ved påmelding)

 

Overnatting må deltakerne ordne med selv.

Det er holdt av en del rom på konferansehotellet Scandic Hotel Bodø. Disse kan bookes ved bruk av kode BNIB291024.

Kan bookes til avtalepris med bookingkode frem til: 09.09.2024

Gratis kansellering frem til: 09.09.2024

Individuell bestilling og betaling. Reservasjonen må garanteres med kredittkort ved bestilling.

 

Standard enkeltrom per rom per natt: 1290,-

Standard dobbeltrom per rom per natt: 1590,-

Inkl frokost og mva

Gjelder for boperioden: 28.10.2024 - 31.10.2024

  

Rombestilling kan gjøres på hotellets nettside www.scandichotels.com eller hos kundeservice:

Booking & kundeservice: 23 15 50 00, åpningstider: Man-fre: 08.00 – 20.00

 

Påmelding Arktisk landbruksseminar: 

Informasjon

Sted
Scandic Hotel Bodø
Tid
Fra tirsdag 29. oktober 2024 kl. 11:00
Til onsdag 30. oktober 2024 kl. 14:00
Påmeldingsfrist
Onsdag 2. oktober 2024 kl. 14:00

Aktiviteten er slutt og du kan ikke melde deg på.

Program for Arktisk landbruksseminar 2024

Det kan forekomme justeringer i programmet

  • Dag 1 - 29. oktober

    Møteledere: Marianne Vileid Uleberg og Frøydis Gillund, NIBIO

  • 11:30

    Lunsj

  • 12:15

    Velkommen

    v/ Ivar Horneland Kristensen, adm. direktør i NIBIO

  • Agronom i nord

    v/ Elever Mosjøen videregående

  • Utsyn nordnorsk landbruk

    v/ Sveinar Skjevdal, seniorrådgiver i NIBIO

  • Mat og landbruk i hele landet – tuftet på forskningsbasert kunnskap

    v/ Tina Rebecca Hov-Gylte, spesialrådgiver i Norges Forskningsråd

  • Spørsmål, svar og pause

  • 13:30

    Klima, areal og utmark

    Mitt drømmelandbruk, v/ Elever Senja videregående

    Klima vs. bærekraft, v/ Rose Bergsli, rådgiver i NORSØK

    Landbrukets klimaplan – hva kan landbruket bidra med? v/ Gerbrand Vink, rådgiver i Norsk Landbruksrådgivning

    Metanproduksjon fra sau og ku på beite, v/ Vibeke Lind, forsker i NIBIO

    Jordbruksarealregnskap, v/ Linda Aune-Lundberg, forsker i NIBIO

  • Spørsmål, svar og pause

  • 15:00

    Arktisk lokal mat

    Vår fremtid som melkebønder, v/ Elever Sortland videregående

    Arktisk lokalmat i verdensklasse, v/ Per Teodor Tørrissen ved Nordnorsk Kompetansesenter Mat, Nordland Fylkeskommune

    Regionale satsninger på arktisk lokalmat, v/ Hanne Sofie Trager, rådgiver i Nordland fylkeskommune

    Landbruk og Gastronomi, v/ Elise B Rønning, “Til Elise fra Marius”

    Lokalmat sin betydning for bærekraft i matsystemet – erfaringer fra Saltenregionen, v/ Bjørn Vidar Vangelsten, forsker i Nordlandsforskning

    Muligheter for kornproduksjon i Nord-Norge, v/ Hilde Halland, forsker i NIBIO

  • Spørsmål, svar og pause

  • 17:00

    Kafédiskusjon: Rekruttering og fremtidstro i nordnorsk jordbruk

    Ledet av Margrethe Brantsæter, Gjete og Frøydis Gillund, NIBIO

  • 18:30

    Slutt for dagen

  • 20:00

    Felles middag for alle deltakere

    (husk påmelding)

  • Dag 2 - 30. oktober

    Møteledere: Hanne Sofie Trager og Håkon Renolen, Nordland fylkeskommune

  • 08:30

    God morgen og oppsummering dag 1

  • 08:50

    Om satsingen Bærekraftig matproduksjon og verdiskapning i nord

    v/ Håkon Vahl, hovedutvalgsleder Næring, Klima og Miljø, Troms fylkeskommune

    og Lise Kaldahl Skreddernes, leder Finnmark Bondelag

  • 09:20

    Potet, grønt og bær

    Felleskapsdrivhus i arktiske Vardø, v/ Torbjørn Eriksen og Gry Kristiansen, Dyrk Varanger

    Bærproduksjon i tunell - muligheter og utfordringer i Nord-Norge, v/ Anne Linn Hykkerud, forsker i NIBIO

    Rådgivningstilbud til småskala grønnsaksdyrkere i Nord-Norge, v/ Tina Schmaucks, rådgiver ved Norsk landbruksrådgiving

    Den arktiske kålmakkbonanzaen, v/ Anne Muola, forsker i NIBIO

  • Spørsmål, svar og pause med utsjekk

  • 10:50

    Orientering fra igangsatte prosjekter

    Krafttak i nord, v/ Eirin Sannes Sleteng, distriktssjef i TINE Nord-Norge

    Kjøtt i nord - gris i nord, v/ Arne Flatmo, Nortura og Tove Berre, prosjektleder Kjøtt i nord

    Økt bruk av nordnorsk utmarksbeite – en flaskehalsrapport, v/ Inger Hansen, forsker NIBIO

    Kartlegging av inn- og utmark, v/ Finn-Arne Haugen, avdelingsleder NIBIO

  • Spørsmål, svar og beinstrekk

  • 12:05

    Satsinger fremover

    Arktisk Naturbrukssenter, v/ Stein-Erik Svendsen, rektor Senja videregående skole

    Velfungerende verdikjeder for matvarer i Nord-Norge, v/ Margaret Eide Hillestad, prosjektleder i AgriAnalyse

    Teigbasert arealtilskudd, v/ Frank Valø, leder Troms Bonde- og småbrukarlag

     

  • Spørsmål og svar

  • 13:00

    GaiaDrøv – Nå er det sauens tur til å skinne

    v/ Ane Høyem, prosjektleder Gaia Vesterålen

  • 13:30

    Lunsj og vel hjem

Kontaktperson: Marianne Vileid Uleberg

{{ forms.contact.errors.get('name') }}
{{ forms.contact.errors.get('email') }}
{{ forms.contact.errors.get('message') }}

Innledere

Ivar Horneland Kristensen

Ivar er ny administrerende direktør i NIBIO fra januar i år. Han har erfaring fra samfunns- og næringsliv og har blant annet jobbet i Virke og Tekna. Han har sittet i porteføljestyret i Forskningsrådet og har Master in Business Administration og en MBA i Global Seafood fra NHH. Han er opptatt av næringsutvikling, digitalisering og bærekraft.

Foto: Erling Fløistad

Tina Rebecca Hov-Gylthe

Tina Rebecca jobber som spesialrådgiver i Forskningsrådet i avdeling Mat og bioøkonomi. Tina Rebecca er koordinator for Forskningsrådets portefølje på mat og bioressurser, og jobber blant annet med oppfølging av samfunnsoppdraget på bærekraftig fôr.

Foto: Tina Rebecca Hov-Gylthe

Vibeke Lind

Vibeke er forsker ved NIBIO Tjøtta, og har doktorgrad i husdyrernæring med fokus på drøvtyggere. Gjennom de siste 25 årene har hun jobbet med løsninger for beitebruk og inkludering av lokale ressurser i fôr til sau. Vibeke har hatt en stor del av ansvaret for oppbygging av forsøksfjøs til sau på Tjøtta med både respirasjonskamre for måling av klimagasser og metabolismebokser for undersøkelse av fordøyelighet av fôr. 

Foto: Liv Jorunn Hind

Linda Aune Lundberg

Linda er forsker i NIBIO Tromsø. Linda jobber med geografiske analyser, arealstatistikk og arealregnskap med særlig fokus på jordbruksareal.

Foto: Erling Fløistad

Bjørn Vidar Vangelsten

Bjørn Vidar er seniorforsker på Nordlandsforskning. Han har doktorgrad i geoteknikk og MBA i økologisk økonomi og jobber bredt med ulike problemstillinger knyttet til bærekraft og grønn omstilling. De siste årene har han jobbet med temaene bærekraftig matsystem, FNs bærekraftsmål, marin forsøpling, sirkulærøkonomi, samfunnssårbarhet og risikohåndtering.

Foto: Marta Anna Løvberg

Hilde Halland

Hilde er forsker NIBIO Tromsø, og jobber hovedsakelig med forskning- og utviklingsprosjekter, mye knyttet til bærekraftig landbruk i Nord-Norge og i nordområdene. Hun har de siste ti årene deltatt i ulike prosjekter knytet til korndyrking i nord, blant annet Northern Cerals og OatFrontiers, og har også skrevet en Flaskehalsrapport for kornproduksjon i Nord-Norge.

Foto: NIBIO

Elise Bratteng Rønningen

Elise har lang erfaring som kokk og driver i dag «Til Elise fra Marius» sammen med mannen Marius i Utskarpen. De tilbyr matopplevelser basert på råvarer med kortest mulig vei fra beite til bord. Nærmeste samarbeidspartner er Sletten gård, som eies av Elises søster Solveig og hennes mann Geir Ove. Sammen forsker de på hvordan de kan produsere de beste råvarene til sine menyer.

Foto: Til Elise fra Marius

Arne Flatmo

Arne jobber i Nortura med ulike landbruksprosjekt hvor Nortura er involvert med prosjekteierskap, som «Gris i Nord», «Gris i Troms» og «Kjøtt i Troms og Finnmark». Han har bakgrunn som tilførselsleder og svinerådgiver for Nortura Region Nord, i tillegg til å ha vært bonde med småfe og svineproduksjon i 40 år. 

Foto: Christer Skreslett

Eirin S. Sleteng

Eirin er distriktssjef i TINE Nord-Norge og har vært ansatt i TINE i omlag 20 år. Hun har master i husdyrfag og jobbet mest med fôring og ernæring før hun ble leder i 2018. Eirin er sterkt engasjert i jordbruk generelt og nordnorsk landbruk spesielt. Hun mener den viktigste ressursen vi har er folkene: bøndene, rådgiverne og alle rundt!

Foto: TINE

Rose Bergslid

Rose jobber som rådgiver på NORSØK på Tingvoll. Hun har jobbet med mange ulike problemstillinger, men har de senere årene vært spesielt involvert i prosjekter som handler om drøvtyggere og bærekraft. Hun har tidligere jobbet som jordbrukssjef i Tingvoll kommune og rådgiver i Møre og Romsdal Bondelag.    

Foto: Norsøk

 

Tina Schmaucks

Tina jobber som grøntrådgiver i Norsk Landbruksrådgivning Nord-Norge, i både storskala- og småskalaproduksjon og dekker både konvensjonelle og økologiske dyrkingsmetoder. Hun har produsenter i Lofoten, Vesterålen, Ofoten og Sør-Troms, og har kontor på Kleiva Sortland. Hennes hovedkulturer er potet, jordbær og bringebær, i tillegg til grønnsaksvekster.

Foto: NLR

 

Håkon Vahl

Håkon er hovedutvalgsleder for Næring, Klima og Miljø for Høyre i Troms Fylkeskommune. Han har vært aktiv i lokalpolitikken i Harstad og Troms de siste 10 årene. Han er utdannet innen Hotell og restaurantfag og driver sin egen delikatessebutikk i Harstad som heter «MAT av Vahl». Håkons interesse og engasjement for jordbruk og landbruk er gjennom sitt virke som politiker for fylkeskommunen og sitt yrke som kjøpmann i egen butikk. Gjennom mange år som detaljist for produkter fra landbruket, har han sett den økende interessen for lokalmat og viktigheten for leveranser fra bønder i nord.

Foto: Harstad Tidene

 

Ane Høyem

Ane er historiker og journalist, med bakgrunn fra NRK og Flyktninghjelpen. I dag jobber hun som leder i GAIA Vesterålen som er en del av stiftelsen Museum Nord. GAIA Vesterålen er en forsknings- og innovasjonssatsing som har som mål å skape mer bærekraftige og miljøvennlige lokalsamfunn.  Gaia betyr jord på gresk, og det er med bakgrunn i dette at vi har valgt vårt navn. Ikke bare er barn og unge en hovedmålgruppe for våre aktiviteter, men barn og unge er premissleverandører og deltakere i samskapingsprosesser i alle deler av satsingen.  GAIA Vesterålen er et økosystem av partnere bestående av over 100 direkte partnerskap lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

Litt informasjon om GaiaDrøv-prosjektet: https://www.gaiavesteralen.eco/gaia-drov

Foto: Deadline Media

 

Per Theodor Tørrissen

Per Theodor har bakgrunn som kokk og har bl.a. studert mat og matkultur ved Høgskolen i Nesna. Han bidratt i utviklingen av Nordland fagskole sitt studie «Bærekraftige matopplevelser», hatt funksjon som kompetansemegler i Nordland, og sittet flere år i faglig råd for Kompetansenettverket for lokalmat i Nord.

Som leder for Nordnorsk kompetansesenter MAT har han dessuten deltatt på flere arenaer og ledet flere nasjonale og internasjonale prosjekter som har som mål å fremme Nord-Norge og Arktis som en spennende og kvalitetsbevisst mat og reiselivsdestinasjon.

Foto: Kathrine Sørgard

 

Hanne Sofie Trager

Hanne-Sofie jobber til daglig som team-koordinator på landbruk i Nordland fylkeskommune. Hun har lang erfaring fra privat næringsliv og offentlig forvalting, og har blant annet jobbet hos Statsforvalteren og Destinasjon Bodø as. Hun har vært leder for flere større prosjekter med næringsutvikling innenfor landbruket som tema. I bunn av sitt virke ligger blant annet en mastergrad i statsvitenskap og en oppvekst på gård i Lofoten. Til daglig jobber hun for tiden med blant annet Regional plan landbruk med tilhørende handlingsplan, Nord-Norges deltagelse på Grüne Woche og Partnerskap landbruk.

Foto: Nordland Fylkeskommune

 

Sveinar Skjevdal

Sveinar er seniorrådgiver på NIBIO i Landbruksøkonomis analyse i divisjon for kart og statistikk på Ås. Han har en bred bakgrunn fra både privat og offentlig sektor, med en mastergrad fra Norges Landbrukshøyskole og over 20 års erfaring fra ulike roller på NMBU, TINE SA, Landbruksdirektoratet og banksektoren.

Foto: NIBIO

 

Finn-Arne Haugen

Finn-Arne er avdelingsleder for avdeling Arealundersøkelser. Han har utdanning innen naturforvaltning og har jobbet med rådgiving og kartlegging av utmarksbeiter i hele Norge siden 2003.

Foto: NIBIO

 

Lise Kaldahl Skreddernes

Lise Kaldahl Skreddernes er leder for Finnmark Bondelag og driver et gårdsbruk med melkeproduksjon i Lebesby

Foto: Privat

 

 

Inger Hansen 

Inger er seniorforsker ved NIBIO Tjøtta med doktorgrad innen husdyretologi. Hun jobber hovedsakelig med rovvilt/bufe-problematikk og tap av sau og rein på beite, og har vært primus motor for oppbygging av Norsk viltskadesenter. Hun har de senere årene også hatt flere prosjekter som går på overvåking av beitedyr ved bruk av nye elektroniske løsninger. 

Foto: Privat 

 

Tove Berre 

Tove jobber som prosjektleder i ulike landbruksprosjekt, nå hovedsakelig i «Kjøtt i Nord» og «Kjøttkongressene i Nordland, Troms og Finnmark». I tillegg driver hun og mannen en gård med storfekjøttproduksjon i Saltdal. 

Tove jobbet med landbuksrelaterte prosjekt i hele sitt «Nordnorske liv», både som ansatt i ulike landbruksorganisasjoner og som selvstendig næringsdrivende. Før hun flyttet fra Trøndelag og nordover, jobbet hun som daglig leder i landbrukstjenester. 

Foto: Privat 

Torbjørn Eriksen 

Torbjørn Eriksen leder DyrkVaranger og er utdannet lærerspesialist med over 20 års erfaring innen utdanningssektoren. Han arbeider nå som kontaktlærer på ungdomsskolen og har gjennom årene utviklet og ledet flere prosjekter, blant annet det suksessfulle DKS- verkstedet "Med kjærlighet til havet". Torbjørn er også en av frontfigurene i Kystopprøret2017. Hans engasjement for bærekraft og lokalsamfunnsutvikling er sentralt i hans arbeid som leder for DyrkVaranger, der han sammen med flere har skapt en arena for samarbeid, utvikling, matproduksjon og kulturell utveksling i Vardø. 

Foto: Privat 

Gry Kristiansen 

Gry er styremedlem i DyrkVaranger. Hun er utdannet vernepleier og har lang erfaring som privat næringsdrivende og leder i næringsforening. Hun jobber nå som avdelingsleder i et privat helseforetak. Gry har et sterkt engasjement for helse, autonomi, samfunnsbygging, og lokal selvråderett og matsikkerhet. Som styremedlem i DyrkVaranger bidrar hun med sin brede erfaring fra både helse- og næringslivet, og støtter opp om prosjektets mål om bærekraftige og inkluderende løsninger for lokalsamfunnet. 

Foto: Privat 

Anne Muola 

Anne er forsker innen plantevern ved NIBIO Tromsø. Anne jobber med forskjellige aspekter av integrert plantevern, spesielt samspillet mellom planter og skadeinsekter og deres naturlige fiender.    

Foto: Benjamin Fuchs 

Margaret Eide Hillestad

Margaret er utdannet samfunnsøkonom fra UiO og jobber som prosjektleder i AgriAnalyse. Hun er generalist og har blant annet skrevet rapporter om tiltak for å styrke landbruket i de tre nordnorske fylkene, beitebruk og klima, og om helhetlig verdikjeder for matproduksjon inklusive skogens ressurser.

Foto: Agri Analyse

Gerbrand Vink

Gerbrand jobber i Norsk Landbruksrådgivning med kontorsted i Leknes i Lofoten.I NLR følger han hovedsakelig opp bønder i Lofoten, Kvæfjord og Harstad med fokus på fagfeltene grovfôrdyrking, drenering og klima. Ved siden av rådgiver-jobben er han aktiv med i drifta av familiebruket med melkeproduksjon.

Margrethe Brantsæter

Margrethe er daglig leder i Gjete: kommunikasjonsbyrået som kan mat og landbruk. Hun er utdannet veterinær og har doktorgrad i dyrevelferd. Hun var daglig leder av Norsk Fjørfelag i 6 år, og begynte i Gjete i januar 2024. Kommunikasjon er avgjørende for at norsk jordbruk skal kunne opprettholde matproduksjon med dyrevelferd og bærekraft i fokus. Hun trives best når hun får motivere folk i mat- og landbrukssektoren til verdens viktigste jobb. Nemlig å produsere mat! På årets konferanse skal hun skal bidra til at deltakerne får styrket sin fremtidstro og optimisme for nordnorsk jordbruk.

Foto: Gjete

Stein-Erik Svendsen

Stein-Erik er rektor ved Senja videregående skole. Skolen har sammen med de andre grønne naturbruksskolene i Nord-Norge etablert Arktisk naturbrukssenter som er et 3-årig prosjekt finansiert av «Bærekraftsmidlene» og de nordnorske fylkeskommunene. Stein-Erik er prosjektansvarlig og styreleder i prosjektet.

Foto: Privat

Elever i agronomklassen (3. skoleår) ved Senja videregående skole

Tord Einevoll (t.v.) kommer fra Nordreisa. Familien har gartneridrift med hovedsakelig sommerblomstproduksjon, og med salatproduksjon under planlegging. Liker å gjøre praktiske ting.

Torstein Jørgensen (t.h.) kommer fra Grytøya.  I helger og fridager, samt ferier fra skolen deltar Torstein i arbeidet på gårdsbruk ved hjemstedet der det drives melkeproduksjon på storfe og potetproduksjon. Trives godt med å arbeide i landbruket.

Foto: Senja videregående skole

 

Anne Linn Hykkerud

Anne Linn er forsker i NIBIO Tromsø, avdeling Frukt og grøntproduksjon. Hun har erfaring med arktisk hagebruk og planteproduksjon i semi-kontrollerte produksjonssystemer.

Foto: NIBIO

 

Elever i agronomklassen (3. skoleår) ved Sortland videregående skole

Jens-Olav Brenna Hansen (t.v.) kommer fra en gård på Stamnes i Sortland. Han har planer om å overta gårdsbruk med 60 melkekyr og "Inn på tunet"- godkjenning. Han trives med jakt og stell av dyr.

Peder Ellingsen Bøe (t.h.) er 17 år og kommer fra Leknes i Lofoten. Han går 3. året som agronom på Kleiva og ønsker etterhvert å kunne overta et melkebruk nær hjemplassen.

De to elevene skal holde innlegget “Vår fremtid som melkebønder"på vegne av klassen.

Foto: Sortland videregående skole

 

Elever i agronomklassen (3. skoleår) ved Mosjøen videregående skole

Sondre Einrem er 18 år og kommer fra gård på Einremma, sør for Mosjøen. Han har planer om å overta gårdsbruket med melkekyr, men ønsker å utdanne seg som Agrotekniker før gårdslivet tar fatt. Han er mye ute i jaktsesongen, samt hjelper en del til hjemme på gården.

Thea Standal er 19 år og kommer fra Bjerka i Hemnes kommune. Hun gikk vg3 studieforberedende naturbruk i fjor, og går nå vg3 landbruk. Hun har planer om å komme inn på veterinærstudie, og tenker agronomutdannelse kommer godt med.

De to elevene skal holde innlegg på vegne av klassen.

Foto: Mosjøen videregående skole