Informasjon
Årets Arktisk landbruksseminar arrangeres på Scandic Hotel Bodø 29.-30. oktober. Hold av tidspunktet og bli med på to dager med inspirerende foredrag og gode diskusjoner knyttet til tema som:
- Satsingen Bærekraftig matproduksjon og verdiskaping i nord
- Arealbruk, utmark og klimagassregnskap
- Fremtidstro og rekruttering
- Grønt og lokalmat
Påmeldingsfrist 1. oktober.
Om Arktisk landbruksseminar
Arktisk landbruksseminar er ei årlig fag- og nettverkssamling for landbruksaktører i Nord-Norge. Seminaret har blitt arrangert i over 20 år i nært samarbeid mellom NIBIO (Norsk Institutt for Bioøkonomi) og sentrale landbruksaktører i nord – i særlig grad Nordnorsk landbruksråd og Norsk landbruksrådgiving. I mange år ble seminaret gjennomført på Hurtigruta på vei fra Bodø til Tromsø og ble derfor kalt Hurtigruteseminaret. Siden 2020 har arrangementet blitt gjennomført på land og de siste årene er det lagt opp til en veksling mellom annethvert år i Bodø og i Tromsø. I 2023 ble seminaret arrangert i Tromsø. Der deltok 130 personer fra forvaltning, næring, rådgiving, forskning og utdanning knyttet til landbruket i landsdelen.
Du finner mer informasjon om seminaret på våre nettsider Arktisk landbruksseminar - Nibio
Samarbeidspartnere og finansiører
Seminaret arrangeres av Troms fylkeskommune som forvalter av satsingen Bærekraftig matproduksjon og verdiskaping i nord og NIBIO (Norsk Institutt for Bioøkonomi).
Programmet er utviklet i nært samarbeid Norsk landbruksrådgiving, Statsforvalteren, fylkeskommunene og Landbrukssamvirke Nord.
Om satsingen Bærekraftig matproduksjon og verdiskapning i nord
I 2022 ble det over jordbruksavtalen, igangsatt en områderettet satsing på nordnorsk landbruk. Satsingen koordineres av Fylkeskommunen i Troms. Målet er å styrke sårbare produsentmiljøer i Finnmark, Troms og Nordland, motvirke bruksnedgang, øke arealbruken og heve kompetansen til landbruksnæringen og verdikjeden for mat, samt å utnytte regionale fortrinn og muligheter innen arktisk landbruk.
Det er pekt ut følgende satsingsområder:
- Omlegging fra bås til løsdrift
- Økonomi og lønnsomhet
- Økt bruk av utmarksbeite i nord
- Øke totalberedskapen gjennom økt matproduksjon
Nærmere omtale av satsningen finner du på nettsidene til Troms fylkeskommune https://www.tromsfylke.no/tjenester/tilskudd-stipend-og-priser/tilskudd-og-stipend/naringsutvikling/barekraftig-verdiskaping-og-matproduksjon-i-nord/
Om NIBIO og Senter for arktisk landbruk
For å styrke NIBIOs innsats på nordnorsk landbruk, ble Senter for arktisk landbruk etablert i 2021. Senteret er en samling av forskningsfasiliteter og kompetansepersonell i NIBIO med fokus på kunnskapsproduksjon og formidling om landbruksproduksjon i nordlige strøk, både i Norge og internasjonalt. Senteret har sitt utspring i NIBIOs forskningsstasjoner i Nord-Norge, men omfatter hele instituttet, på tvers av avdelinger og divisjoner. Her er det fokus på å finne kunnskapsbehov, utvikle kunnskap og formidle kunnskap – alt i nært samarbeid med næring, forvaltning og andre kunnskapsmiljøer i landsdelen.
Du kan lese mer om senteret her Arktisk landbruksseminar - Nibio
Bakgrunnsfoto: Lars Sandved Dalen
Dagpakker: kr. 790,- pr dag (betales ved påmelding)
Overnatting må deltakerne ordne med selv.
Det er holdt av en del rom på konferansehotellet Scandic Hotel Bodø. Disse kan bookes ved bruk av kode BNIB291024.
Kan bookes til avtalepris med bookingkode frem til: 09.09.2024
Gratis kansellering frem til: 09.09.2024
Individuell bestilling og betaling. Reservasjonen må garanteres med kredittkort ved bestilling.
Standard enkeltrom per rom per natt: 1290,-
Standard dobbeltrom per rom per natt: 1590,-
Inkl frokost og mva
Gjelder for boperioden: 28.10.2024 - 31.10.2024
Rombestilling kan gjøres på hotellets nettside www.scandichotels.com eller hos kundeservice:
Booking & kundeservice: 23 15 50 00, åpningstider: Man-fre: 08.00 – 20.00
Påmelding Arktisk landbruksseminar:
Informasjon
En del av programmet er fremdeles under planglegging. Vi tar derfor forbehold om endringer i programmet.
Tema som vil bli tatt opp på årets seminar:
- Areal, klima og utmark
- Rekruttering og fremtidstro
- Grønt og lokal mat
- Satsingen Bærekraftig matproduksjon og verdiskaping i nord
-
Dag 1 - 29. oktober
-
11:30
Lunsj
-
12:15
Velkommen
v/ Ivar Horneland Kristensen, adm. direktør i NIBIO
-
Utsyn nordnorsk landbruk
-
Mat og landbruk i hele landet – tuftet på forskningsbasert kunnskap
v/ Tina Rebecca Hov-Gylte, spesialrådgiver i Norges Forskningsråd
-
Spørsmål og svar
-
13:30 - 14:30
Klima, areal og utmark
Klima vs. bærekraft, v/ Rose Bergsli, rådgiver i NORSØK
Landbrukets klimaplan – hva kan landbruket bidra med? v/ Gerbrand Vink, rådgiver i Norsk Landbruksrådgivning
Metanproduksjon fra sau og ku på beite, v/ Vibeke Lind, forsker i NIBIO
Jordbruksarealregnskap, v/ Linda Aune Lundberg, forsker i NIBIO
-
14:30
Spørsmål, svar og pause
-
15:00 - 16:10
Arktisk lokal mat
Arktisk lokalmat i verdensklasse, v/ Per Teodor Tørrissen ved Nordnorsk Kompetansesenter Mat, Nordland Fylkeskommune
Regionale satsninger på arktisk lokalmat, v/ Hanne Sofie Trager, rådgiver i Nordland fylkeskommune
Landbruk og Gastronomi, v/ Elise B Rønning, “Til Elise fra Marius”
Lokalmat sin betydning for bærekraft i matsystemet – erfaringer fra Saltenregionen, v/ Bjørn Vidar Vangelsten, forsker i Nordlandsforskning
Muligheter for kornproduksjon i Nord-Norge, v/ Hilde Halland, forsker i NIBIO
-
16:10
Spørsmål, svar og pause
-
16:40 - 18:30
Rekruttering og fremtidstro
Kafédiskusjon: Rekruttering og fremtidstro i nordnorsk jordbruk
-
18:30
Slutt for dagen
-
20:00
Felles middag for alle deltakere
-
-
Dag 2 - 30. oktober
-
08:30
Om satsingen Bærekraftig matproduksjon og verdiskapning i nord Fylkesråd
v/ Håkon Vahl, hovedutvalgsleder Næring, Klima og Miljø, Troms fylkeskommune
-
09:00 - 10:15
Potet, grønt og bær
Felleskapsdrivhus i arktiske Vardø
Arktisk kvalitet
Rådgivningstilbud til småskala grønnsaksdyrkere i Nord-Norge
Kålmakkbonanza
-
10:30
Pause med utsjekk
-
11:00 - 12:00
Orientering fra igangsatte prosjekter
Krafttak i nord, v/ Eirin Sannes Sleteng, distriktssjef i TINE Nord-Norge
Kjøtt i nord - gris i nord, v/ Nortura
Økt bruk av nordnorsk utmarksbeite – en flaskehalsrapport
Kartlegging av inn- og utmark
-
12:00 - 12:15
Beinstrekk
-
12:15 - 13:00
Satsinger fremover
Arktisk Naturbrukssenter, økonomiutdanning og fagskole, v/ Merete Helander, Senja videregående skole
Velfungerende verdikjeder for matvarer i Nord-Norge
Teigbasert arealtilskudd
-
13:00
Avslutning med GaiaDrøv – et formidlingskonsept om sauens betydning i arktiske strøk
-
13:30
Lunsj
Kontaktperson: Marianne Vileid Uleberg
Innledere
![]() |
Ivar Horneland Kristensen Ivar er ny administrerende direktør i NIBIO. Foto: Erling Fløistad |
![]() |
Tina Rebecca Hov-Gylthe Tina Rebecca jobber som spesialrådgiver i Forskningsrådet i avdeling Mat og bioøkonomi. Tina Rebecca er koordinator for Forskningsrådets portefølje på mat og bioressurser, og jobber blant annet med oppfølging av samfunnsoppdraget på bærekraftig fôr. Foto: Tina Rebecca Hov-Gylthe |
Vibeke Lind Vibeke er forsker ved NIBIO Tjøtta og har doktorgrad i husdyrernæring med fokus på drøvtyggere. Gjennom de siste 25 årene har hun jobbet med løsninger for beitebruk og inkludering av lokale ressurser i fôr til sau. Vibeke har hatt en stor del av ansvaret for oppbygging av forsøksfjøs til sau på Tjøtta med både respirasjonskamre for måling av klimagasser og metabolismebokser for undersøkelse av fordøyelighet av fôr. Foto: Liv Jorunn Hind |
|
![]() |
Linda Aune Lundberg Linda er forsker i NIBIO Tromsø. Linda jobber med geografiske analyser, arealstatistikk og arealregnskap med særlig fokus på jordbruksareal. Foto: Erling Fløistad |
![]() |
Bjørn Vidar Vangelsten Bjørn Vidar er seniorforsker på Nordlandsforskning. Han har doktorgrad i geoteknikk og MBA i økologisk økonomi og jobber bredt med ulike problemstillinger knyttet til bærekraft og grønn omstilling. De siste årene har han jobbet med temaene bærekraftig matsystem, FNs bærekraftsmål, marin forsøpling, sirkulærøkonomi, samfunnssårbarhet og risikohåndtering. Foto: Marta Anna Løvberg |
![]() |
Hilde Halland Hilde Halland er forsker NIBIO Tromsø og jobber hovedsakelig med forskning- og utviklingsprosjekter, mye knyttet til bærekraftig landbruk i Nord-Norge og i Nordområdene. Hun har de siste ti årene deltatt i ulike prosjekter knytet til korndyrking i nord, blant annet Northern Cerals og OatFrontiers, og har også skrevet en Flaskehalsrapport for kornproduksjon i Nord-Norge. Foto: NIBIO |
![]() |
Elise Bratteng Rønningen Elise har lang erfaring som kokk og driver i dag «Til Elise fra Marius» sammen med mannen Marius i Utskarpen. De tilbyr matopplevelser basert på råvarer med kortest mulig vei fra beite til bord. Nærmeste samarbeidspartner er Sletten gård, som eies av Elises søster Solveig og hennes mann Geir Ove. Sammen forsker de på hvordan de kan produsere de beste råvarene til sine menyer. Foto: Til Elise fra Marius |
![]() |
Arne Flatmo Arne jobber i Nortura med ulike landbruksprosjekt hvor Nortura er involvert med prosjekteierskap, som «Gris i Nord», «Gris i Troms» og «Kjøtt i Troms og Finnmark». Han har bakgrunn som tilførselsleder og svinerådgiver for Nortura Region Nord, i tillegg til å ha vært bonde med småfe og svineproduksjon i 40 år. Foto: Christer Skreslett |
![]() |
Eirin S. Sleteng Eirin er distriktssjef i TINE Nord-Norge og har vært ansatt i TINE i omlag 20 år. Hun har master i husdyrfag og jobbet mest med fôring og ernæring før hun ble leder i 2018. Eirin er sterkt engasjert i jordbruk generelt og nordnorsk landbruk spesielt. Den viktigste ressursen vi har er folkene: bøndene, rådgiverne og alle rundt! Foto: TINE |