Forsiden

Innføringskurset gir deltakerne grunnleggende kunnskap om ysting og ysteprosesser
 
Kurset vil ta for seg melka som råvare, syrning, koagulering. Du lærer å lage rømme, yoghurt, surmelk, ferskost, fetaost. Om salting og modning av oster. Hygiene og mikrobiologi er også tema. Detaljert dagsprogram fås ved påmelding.
 
Deltakerne får med seg oster hjem.

 

Kurslærer er Pascale Baudonnel Pascale Baudonnel er utdannet ysteteknolog fra Frankrike og er en av matkontaktene i Kompetansenavet Vest. 

Hun driver i tillegg med rådgiving for Norsk Gardsost . Pascale har mye erfaring fra rådgivning for gårdsysterier  i Norge. Hun er også en av produsentene i Undredal Stølsysteri.

 

Arrangør: Kompetansenettverket for lokalmat i nord

 

Påmeldingsskjema

Informasjon

Sted
Aaland Gård, Lofoten
Tid
Fra mandag 19. mars 2018 kl. 17.00
Til fredag 23. mars 2018 kl. 10.00
Påmeldingsfrist
Fredag 9. mars 2018 kl. 23.30
Produkt
Deltakeravgift 4500,- inkl lunsj, pausemat og oster

Aktiviteten er ferdig og det er ikke mulig å melde seg på lenger.

Program

  • Mandag 19. mars

  • 17:00

    Oppmøte på Aaland Gård, litt å bite i og presentasjonsrunde. Deltakerne sin bakgrunn og forventninger. Innledning om ost og ysting ved Pascale Boudonnel

  • 20:00

    Kveld

  • Tirsdag 20. mars

  • Tema: Melka som råvare, syrning og forventninger

  • 08:00

    Oppmøte i ysteriet

    • Separering av melk til fløte og skummamelk
    • Rømme
    • Surmelk
    • Ferskost
    • Yoghurt
    • Selvsyrningsprøven - fint om de som har kan ta med prøver av egen melk

     

  • 12:00

    Lunsj

  • 13:00

    Oppfølging i ysteriet

    • Teori om kjemisk innhold i melk, mikrobiologisk melkekvalitet og om syrning
    • Undervisning slutt / oppvask

  • Onsdag 21. mars

  • Tema: Koagulering av melk og ysting

  • 08:00

    Oppmøte i ysteriet

    • Ysting av fetaost
    • Oppfølging av selvsyrningsprøvene
    • Teori om vask og hygiene i ysteriet

  • 17:00

    Slutt på undervisning / oppvask

  • Torsdag 22. mars

  • Tema: Andre melkeprodukter

  • 08:00

    Oppmøte i ysteriet

    • Oppfølging av ostene
    • Koking av dravle etter tradisjon fra Voss

  • 12:00

    Lunsj

  • 13:00

    Ysting, oppfølging

    Teori om ysting / oppsummering av oppskriftene

  • 15:00

    Tema: Salting og modning av osten

    Modning av ost og visning av bilder

  • 17:00

    Slutt med ostesmaking av ulike typer ost. Deltakerne kan ta med egne oster hvis de har, eller fra andre i sitt distrikt.

  • 19:30

    Avslutning

  • Fredag 23. mars - Hjemreise

Kontakt

Kontakt person: Åse Vøllestad

Telefon: 928 44 602

Epost: ase.vollestad@nibio.no

{{ forms.contact.errors.get('name') }}
{{ forms.contact.errors.get('email') }}
{{ forms.contact.errors.get('message') }}
{{ forms.contact.errors.get('recaptcha_token') }}

Praktisk informasjon

Kursdeltakerne må sørge for overnatting selv.

Anbefalt i nærheten: Borg overnatting tlf 915 71 557 (10 min kjøring)