Innføringskurs i ysting med Pascale Baudonnel

Sted: Nordgård, Innlandsvegen 117 (rett utenfor Tromsø)

Målgruppe: Målgruppen for dette kurset er små lokalmatprodusenter som driver med ysting, eller de som ønsker å starte med en slik produksjon.

Lærer er Pascale Baudonnel fra Sogn Jord og Hagebruksskule som har solid kompetanse og lang erfaring med ysting og undervising. For nærmere beskrivelse av kursets innhold se vedlagt program

Pris: 4000 kr inkl. servering.

Frist for påmelding: 1.oktober 2021

Avmelding etter 15 oktober belastes med 50 % av kursavgiften.

Antall deltagere: 8

Spørsmål? Ta kontakt Frøydis Gillund på mobil: 94862225 eller epost: froydis.gillund@nibio.no

Overnatting kommer i tillegg, og du må finne dette og bestille selv ved hjelp av f.eks. www.booking.com eller www.airbnb.com.
Vi ordner felles transport til og fra Tromsø sentrum til Nordgård for de som ønsker det




 

 

 

 

 

 

 

 

 


foto: melk.no

Pris: 4000 kr inkl. servering.

Frist for påmelding: 1.oktober 2021

Avmelding etter 15 oktober belastes med 50 % av kursavgiften

Informasjon

Tid
Fra søndag 24. oktober 2021 kl. 17.30
Til torsdag 28. oktober 2021 kl. 16.30
Påmeldingsfrist
Fredag 1. oktober 2021 kl. 15.00
Produkt
inkl. servering
Pris
4 000,00
Ledige plasser
Venteliste

Aktiviteten er for tiden fulltegnet, ved registrering blir du satt på venteliste.

Tidene kan endrast litt. Det er kaffipausar kvar dag, ca. 09.30 og 14.30. Dei står ikkje på programmet

  • Dag 1; søndag 24 oktober

  • 17:30

    Oppmøte på Nordgård, registrering og kveldsmat

  • 18:30

    Presentasjonsrunde

    Deltakarane sin bakgrunn og forventningar

  • 19.00

    Innleiing om ost og ysting

    Pascale Baudonnel

  • Dag 2; måndag 25 oktober

    Tema: Mjølka som råvare og syrning av mjølk

  • 08:00

    Ysteriet:

    • Separering av mjølk til fløyte og skummamjølk
    • Rømme
    • Surmjølk
    • Kremost
    • Yoghurt
    • Sjølvsyrningsprøven – fint om alle som kan tek med prøvar av eiga mjølk

  • 12:00

    Middag

  • 12:40

    Oppfølging i ysteriet

  • 13:15

    Oppmøte i teorirommet

  • 14:00

    Teori:

    • Kjemisk innhald i mjølk; protein, fett, laktose og kalsium
    • Mikrobiologi, mjølkesyrebakteriar og kultur

  • 17:00

    Undervisning slutt / oppvask 2 stk

  • Dag 3; tysdag 26 oktober

    Tema: Koagulering av mjølk og ysting

  • 08:00

    Ysteriet:

    • Ysting av fetaost
    • Drenering og forming av ferskosten

  • 12:00

    Middag

  • 13:00

    Ysteriet:

    • Oppfølging av sjølvsyrningsprøvene
    • Klasserom: Teori om vask og hygiene i ysteriet
    • Ysting av magerost: Me set skjørosten til varming over natta

  • 17:00

    Undervisning slutt / Oppvask

  • Dag 4; onsdag 27 oktober

    Tema: Andre mjølkeprodukt

  • 08:00

    Ysteriet:

    • Oppfølging av ostane
    • Koking av dravle etter tradisjon frå Voss

  • 12:00

    Middag

  • 13:00

    Oppfølging i ysteriet

  • Teori:

    Om ysting

  • 17:00

    Undervisning slutt

  • Dag 5; torsdag 28 oktober

    Tema: Salting og modning av osten

  • 08:00

    Oppfølging i ysteriet

    Legge fetaosten i saltlake

  • 09:00

    Teori:

    Gjennomgang av kompendium del 2, framgangsmåte for kvart produkt

  • 12:00

    Middag

  • 12:45

    Modning av ost

    Bildeserie

  • 14:00

    Ostesmaking

    Deltakarane kan ta med seg ostar som dei har laga sjølv eller som dei kjenner til frå sitt distrikt

  • 16:00-16:30

    Utdeling av diplomar og avslutning