Kurs i kronikk- og artikkelskriving
Målsettingen med skrivekurset er tosidig: Bli bedre til å skrive godt norsk og til å disponere stoffet slik at poenget kommer tydelig fram. Dernest: Få økt bevissthet om skriveprosessen, fra tanke og idé til skrift og til forståelse av nedslagsfeltet, altså der leserne er og hvem de er.
Kurset er praktisk rettet, verkstedsaktig. Gjennom analyse av egne tekster oppdager en hvordan en selv skriver og uttrykker seg.
Før kurset skal derfor hver deltager ha skrevet en kronikk, eller det de tror er en kronikk. Det viktigste er at det blir gjort en skriveøvelse på forhånd. Temaet kan være selvvalgt, men det kan være en fordel om det er relatert til arbeidet. Dette gjelder ikke minst for forskere og andre fagarbeidere som kan møte betydelige utfordringer i formidlingen. Denne artikkelen bør være på mellom 4000 og 6000 tegn med mellomrom. Det siste tallet er kronikklengden i mange aviser. Artikkelen skal sendes til lars.dalen@nibio.no innen fredag 16. desember. Kronikkutkastene blir også sendt til alle deltagerne, slik at kursdeltakerne kjenner til hverandres tekster når de møter på kurset.
Dette er kursdeltakernes egenandel. Det har vist seg å ha svært god effekt på frammøte og engasjement at det må gjøres et arbeid på forhånd.
Etter at kursholder Dag Kullerud har holdt en generell innledning om kronikker, artikler, debattinnlegg, dyrking av poeng, disposisjon og språk, arbeider vi med hver enkelt artikkel som kursdeltagerne har sendt inn. Det er en grundig evaluering der tekstene blir plukket fra hverandre og satt sammen igjen. I og med at også alle kursdeltagerne har fått tilsendt hverandres tekster på forhånd, kan alle være med i diskusjonen omkring artiklene. Det vil alltid være noen objektive ting å gripe fatt i og noe som er overlatt til skjønn.
Etter evalueringsrunden får deltagerne to eller tre oppgaver der de må takle spesielle utfordringer i det å skrive og disponere. En av oppgavene er personlig rettet til hver deltager ut i fra den teksten som er innsendt.
Vi går så igjennom oppgavebesvarelsene.
Dag Kullerud har holdt mange slike kurs på universiteter, høyskoler, institusjoner og bedrifter, og tilbakemeldingene har vært svært gode. En grunn til det er trolig arbeidsformen, som også gir en sosialpedagogisk gevinst. Gjennom tekstene blir deltagerne bedre kjent med hverandre.
Siden dette er et to-dagers kurs får vi tid til evalueringene og til oppgavene. Vi vil da også komme inn på andre teksttyper og skrivemåter, blant annet prøve å trekke noen sjangergrenser, som forholdet mellom kronikk og andre sjangre, særlig grensene mellom kronikken og essayet.
Informasjon
Aktiviteten er slutt og du kan ikke melde deg på.
-
Tirsdag
-
09:30-09:45
Velkommen til kronikkskrivekurs
Lars Sandved Dalen
-
09:45-11:30
Innledning
Dag Kullerud
-
11:30-12:30
Lunsj
-
12:30-15:30
Gjennomgang av tekster
-
15:30-15:45
Pause
-
15:45-17:00
Gjennomgang av tekster
-
Husk å ta med badetøy og treningstøy – det er et fint spaanlegg på Støtvig
-
19:30
Aperitiff
-
20.00
Middag
-
Onsdag
-
08:30-09:30
Gjennomgang av ulike sjangere
Dag Kullerud
-
09:30-11:00
Oppgaveskriving – alle
-
11:00-11:30
Etikk og rolleforståelse
Seniorrådgiver Elin Thingnæs, NIBIO forskningsstab
-
11:30-12:30
Lunsj
-
12:30-13:30
Etikk og rolleforståelse forts.
-
13:30-15:30
Gjennomgang av tekster
Dag Kullerud
-
15:30-16:00
Spørsmål & svar om kronikkskriving, avrunding
-
Avreise med maxitaxi til stasjonen i Moss. Tog til Ås/Oslo går 16:26.