Kompetansenettverket for lokalmat i nord inviterer til kurs i frukt- og bærvin

Informasjon

Tid
Fra lørdag 16. september 2023 kl. 10.00
Til søndag 17. september 2023 kl. 16.00
Påmeldingsfrist
Fredag 25. august 2023 kl. 16.00

 

Kompetansenettverket for lokalmat i nord i samarbeid med Kvæfjord Matkultur,  inviterer til kurs i frukt- og bærvin. Kurset vil gi en innføring i produksjon av vin basert på ville eller dyrka bær, frukter og urter med gjennomgang av de viktigste trinnene i produksjonen, regelverket som gjelder for produksjon og omsetning av alkoholholdig drikke og andre faktorer som er viktige for en vellykket satsing på produksjon av vin av god kvalitet.

Kurset gir deltakerne grunnkunnskap som trengs for å vurdere eller starte produksjon av frukt- og bærvin. Kurset innledes med en kort gjennomgang av definisjoner av hva frukt- og bærviner er i forhold til nærliggende alkoholholdige produkter som sider og mjød så vel som alkoholfrie sidestilte produkter som jus og saft. Vi ser på tradisjonen for å lage vin og frukt- og bærvin basert på egne råvarer lokalt og internasjonalt.  Det blir gjennomgang av aktuelle råvarer og viktigheten av høstetid, modningsgrad og behandling av råvaren før oppstarten av produksjonen. Fordeler og ulemper ved ulike metoder og utstyr for pressing, gjæring og tapping blir diskutert. Skal vi satse på spontan gjæring, hente kunnskap fra pet-nat viner eller ha full kontroll over gjærtype? Hva er ideell gjæringstemperatur og hvordan lage en flott stabil frukt- og bærvin. Hvilke råvarer og viner passer det å blande eller kan vil tilsette smak fra andre vekster? Det er mange muligheter.  Vi ser på regelverket for tilvirking og omsetning av alkoholholdig drikke, avgifter på drikkevarer og krav som stilles for salg og servering av egne produkter på egen gård.  

På kvelden første kursdag inviteres alle deltagere til middag med vinsmaking av ulike bærviner

 

Målgruppe

Lokalmatprodusenter innen bærproduksjon og bærforedling med mindre enn 10 årsverk.

 

Overnatting: Du må finne overnatting selv. Det finnes flere hoteller i Harstad. Olaåsen gård i Kvæfjord tilbyr også overnatting. (For kontaktinformasjon se her: https://www.visitharstad.com/ting-a-gjore/olaasen-gard-p6336023)

Påmeldingsfrist: 25.08.23

Kursavgift: kr. 2500,- inkl. lunsj begge dager og middag den. 16.09.

Avmelding etter 15.08.23 belastes med 50 % av kursavgiften.

Det er plass til maksimum 15 deltagere. Gjennomføring forutsetter minimum 8 påmeldte.

 

Påmeldingsfrist: 25.08.23

Avmelding etter 15.08.23 belastes med 50 % av kursavgiften

 

Du må finne overnatting selv. Det finnes flere hoteller i Harstad. Olaåsen gård i Kvæfjord tilbyr også overnatting. (For kontaktinformasjon se her: https://www.visitharstad.com/ting-a-gjore/olaasen-gard-p6336023)

 

Informasjon

Tid
Fra lørdag 16. september 2023 kl. 10.00
Til søndag 17. september 2023 kl. 16.00
Påmeldingsfrist
Fredag 25. august 2023 kl. 16.00

Kursholdere

Eivind Vangdal, leder Eivind Vangdal Siderråd AS og har lang erfaring med å holde kurs i siderproduksjon for frukt- og drikkeprodusenter i regi av Kompetansenettverket for lokalmat. Han har arbeidet med frukt og sider produksjon som forsker ved NIBIO, og forfattet fagboken «Siderboka - frå frukthagen til ferdig produkt på flaske».
Johan Setnes driver Tuen vingård i Romsdalen og har mer enn 40 års erfaring med vinproduksjon basert på råstoff fra Romsdalsnaturen. Han er forfatter av boka «Vin med smaker fra naturen», og har lang erfaring med formidling av sine kunnskaper om vinlegging gjennom foredrag, kurs og vinsmaking.

 

Spørsmål? Ta kontakt!

{{ forms.contact.errors.get('name') }}
{{ forms.contact.errors.get('email') }}
{{ forms.contact.errors.get('message') }}