Kompetansenettverket for Lokalmat Nord inviterer til kurs om videreforedling av bær
Informasjon
Mål med kurset
Gi deltakerne grunnleggende kompetanse om
- produksjon av syltetøy, gelé, sirup og chutney
- hvordan en kan oppnå stabile og gode produkter.
Det vil bli lagt vekt på kvalitet, måling av kvalitet og sensorisk opplevelse. I etterkant av kurset vil det også være 4 timer med gjennomgang av eventuelle spørsmål og andre temaer på Teams.
Målgruppen for kurset er lokalmatprodusenter (<10 årsverk), som foredler norske bær.
Bindende påmelding innen 26.09.2024
Meld deg på her
Kursavgift kr. 2 750,00
Kontaktperson for arrangementet
Kurset vil ta for seg produksjon av syltetøy, gelé, sirup og chutney av bær. Det bli lagt vekt på riktig behandling fra råvare til ferdig produkt.
Noen av temaene som blir gjennomgått:
- Råvarekvalitet, enkle kvalitetsmålinger
- Fortykningsmidler
- Mattrygghet og holdbarhet
- Syltetøy- og geléproduksjon (teori)
- Praktisk øvelse: produksjon av syltetøy og gelé
- Sirup og chutney (teori)
- Praktisk øvelse: produksjon av sirup og chutney
- Regelverk; tilsetningsstoffer og merking/deklarering, evt. beregning av næringsinnhold
- Sensorisk analyse: smaker og vurderer produktene som er produsert på kurset
I etterkant av kurset vil det også bli 4 timer på Teams for gjennomgang av evt. spørsmål/andre temaer. For å tilby et mest mulig relevant kurs, ber vi om at det ved påmelding gis informasjon om hvilke problemstillinger, råvarer og produkter deltagerne er interesserte i, slik at dette om mulig kan bli belyst i løpet av kurset.
Cecilia jobber som rådgiver i avdeling Mat og Helse, og er ansvarlig for Nofimas prosesshall for vegetabiler. Her utføres prosessforsøk, som inngår i en del av våre kunde- og forskningsprosjekter. Et typisk forskningsprosjekt kan gå ut på å sammenligne sensoriske egenskaper, eller sammensetningen av gunstige innholdsstoffer i bær ved forskjellige prosesseringsmetoder. Hun holder kurs i videreforedling av frukt, grønnsaker og bær for lokalmatprodusenter, via Kompetansenettverket. Kursdeltakere vil lære mer om ulike resepter til f.eks. syltetøy og gelé, og lære mer om hva som skal til for å beholde smak og konsistens, og mest mulig av bærenes positive innholdsstoffer. Foto: Nofima |