Ønsker du deg en møteplass med noen av dine lederkollegaer i NIBIO?
Dersom du er en av dem som savner en arena for å dele erfaringer, drøfte felles problemstillinger og tid til refleksjoner i en travel hverdag, kan deltakelse i en nettverksgruppe med andre ledere i NIBIO være svaret.
Hver nettverksgruppe vil bestå av pluss/minus 8 ledere. Arenaen eies av deltakerne og i fellesskap bestemmer medlemmene i nettverket tema for møtene. HR vil ta ansvar for det administrative og fasilitere nettverksmøtene som læringsarena i en oppstartsfase.
Det legges opp til 3 nettverksmøter i hvert semester av en varighet på inntil 2 timer. Interesserte blir invitert til oppstartsmøte i juni, der planer for høstens nettverksmøter legges.
Mer informasjon finner du under fanen Mål og opplegg.
Dersom du har spørsmål, ta kontakt med Anne Marit Granum, Steinar Tvedt eller Grete Lindseth i HR-avdelingen.
Påmeldingsfrist: 30.april.
Påmeldingsskjema
Informasjon
Aktiviteten er slutt og du kan ikke melde deg på.
Målet med ledernettverk
Målet med nettverket er å gi ledere en arena for å dele erfaringer, refleksjoner og kunne drøfte felles problemstillinger. Ønsket utfall av nettverkene er at lederne utvikler sin lederkompetanse og trygghet i lederrollen.
Målgruppen er avdelingsledere og stasjonsledere.
Opplegg
Hver nettverksgruppe består av 8-10 deltakere. Nettverkene settes sammen mest mulig på tvers av divisjoner og staber.
Det vil være 3 nettverksmøter i hvert semester av en varighet på inntil 2 timer. Møtene gjennomføres på Teams. Nettverkene evalueres etter 2. semester for å vurdere om opplegget fungerer som ønsket, og deltakerne kan vurdere sin videre deltakelse i nettverket.
Deltakelse er basert på frivillighet. For å sikre kontinuitet, trygghet og oppnå ønsket utfall av nettverkene, forplikter man seg til å delta på nettverksmøtene i to semestre. Man må være villig til å dele egne erfaringer og være interessert i andres problemstillinger.
Arenaen eies av lederne selv, slik at det er de som bestemmer innholdet. Temaer og problemstillinger må lederne «bringe til torgs». Aktuelle temaer kan være hvordan man følger opp medarbeidere som har det vanskelig i disse tider, hvordan man jobber for å forankre den vedtatte strategien i egen avdeling og hvordan man jobber med å utvikle arbeidsmiljøet i avdelingen. Hva lederne ønsker å drøfte og dele erfaringer om er imidlertid helt opp til dem å velge fra gang til gang. HR bidrar med å administrere og fasilitere nettverket og metodisk legge til rette for møteplassen som læringsarena. På sikt vil det være aktuelt at gruppene driver nettverket på egenhånd.