Velkommen til den første NIBIO-konferansen!

NIBIO-konferansen 2018 arrangeres over to dager. Den vil inneholde både fellessesjoner og parallelle sesjoner med faglige innlegg om ulike tema. I tillegg vil det bli en egen posterutstilling, festmiddag og gode muligheter for samtaler og nettverksbygging.

Vi håper NIBIO-konferansen skal bli en viktig møteplass i årene som kommer!

Årets konferanse er bygget rundt temaene mat, miljø og muligheter. Vi vil blant annet sette fokus på følgende spørsmål:

  • Hvordan kan ny teknologi gi nye muligheter i landbruket?
  • Hvordan kan vi drive bærekraftig matproduksjon i Norge i framtida?
  • Hvordan kan landbruk bli en bærende og nyskapende kraft i næring og samfunn?

Vi hevder at det er viktig å skaffe økt kunnskap på alle disse områdene. NIBIO-konferansen 2018 vil også løfte blikket og se på landbruket både i Europa og i andre deler av verden.

Programmet er laget i samarbeid med Nofima, Veterinærinstituttet og Ruralis (tidl. Bygdeforskning). De vil alle bringe inn sine ulike perspektiver på tematikken.

Deltakeravgift

Deltakeravgiften på NIBIO-konferansen er satt til kr 4500 (to dager) eller kr 3000 (en dag).

Du kan imidlertid spare noen kroner ved å melde deg på tidlig. Ved påmelding før 15. desember 2017 er deltakeravgiften kr 3500 (to dager) eller kr 2500 (en dag).

For studenter (heltid) er deltageravgiften kr 1400 (to dager) eller kr 700 (en dag). Denne prisen gjelder uansett tidspunkt for påmelding.

Konferansemiddag

Festmiddagen 13. februar koster kr 890 og inkluderer tre drikkeenheter. Etter middagen vil bandet Fat Fred the Possumhunters spille opp til dans.

Overnatting

Overnatting koster kr 1100 i enkeltrom og kr 625 pr. person i dobbeltrom. Dette inkluderer frokost.

 

Spar opptil 1000 kroner ved påmelding innen 15. desember 2017

Informasjon

Sted
X Meeting point, Hellerudsletta
Tid
Fra tirsdag 13. februar 2018 10.00
Til onsdag 14. februar 2018 15.00
Påmeldingsfrist
Fredag 19. januar 2018 17.00
{{ form.errors.get('recaptcha_token') }}

Programmet blir oppdatert jevnlig

  • Dag 1 - 13. FEBRUAR

  • 10.00 - 11.45

    Åpning i plenum

    Tema Innleder
    • Velkommen
    Nils Vagstad, adm. dir. i NIBIO
    • Norsk landbruk - muligheter i den framtidige bioøkonomien
    Jon Georg Dale, landbruks- og matminister
    • Bonden - en bioøkonom i praksis
    Lars Petter Bartnes, leder av Norges Bondelag
    • Matproduksjon - også et spørsmål om etikk og moral
    Henrik Syse, filosof og forsker i PRIO

  • 11.45 - 12.45

    Lunsj

  • 12.45 - 15.20

    Matproduksjon i Norge i et internasjonalt perspektiv - forbrukertrygghet, miljøvennlig og nyskapende

    Aslak Bonde er møteleder. Han vil introdusere følgende tema og innledere:

    Tema Innledere
    • Climate change - effects on plants and future food production
    Anne Hope Jahren, professor at CEED and researcher at Uio Section for Earth Evolution and Dynamics
    • EU Common Agricultural Policy beyond 2020: What are the pertinent policy questions and how to adress them?
    Alan Matthews, professor at Trinity College,
    Department of Economics
    • Mattrygghet med fokus på plante- og dyrehelse, utviklingstrekk og trusler
    Gaute Lenvik, adm.direktør i Veterinærinstituttet
    • Innovasjon i meieriindustrien - muligheter og behov
    Eirik Selmer-Olsen, konserndirektør forskning og utvikling i TINE
    • Mat med smak og kvalitet - nasjonale og internasjonale markedsmuligheter
    Øyvind Fylling Jensen, adm.direktør i Nofima 


    Panelsamtale med mulighet for spørsmål fra salen og via Twitter.

  • 15.40 - 17.15

    Parallelle poster

         

    Felles åpning

    Der digitalisering møter biologi - teknologidrevne omveltninger endrer også bioøkonomien

     

    Silvija Seres, matematiker og teknologiinvestor

     

     

    Parallelle poster

    Post 1:
    Teknologi i matproduksjonen - Presisjonsjordbruket v/Audun Korsæth, NIBIO
    Post 2:
    Teknologi i areal- og ressursforvaltning - "Stordata" v/ Ingvild Nystuen, NIBIO
    Post 3:
    Framtidssamfunnet - Sirkulær økonomi
    Post 4:
    Miljø, klima og landbruk - Landbrukets tilpasning til klimaendringene

  • 17.15 - 18.00

    Plakater og utstillinger

  • 19.30

    Middag

    Konsert - Fat Fred & the Possumhunters med Stina Stenerud

  • Dag 2 - 14. FEBRUAR

  • 09.00 - 10.30

    Parallelle sesjoner - Bolk 1

     

    Felles åpning

    Klimapolitikk for landbruket

     

    Vidar Helgesen, klima- og miljøminister

    Parallelle sesjoner

    MAT
    Økt bærekraftig matproduksjon

     

    MILJØ
    "På dagsorden"

     

    MULIGHETER
    Framtidas bioøkonomisamfunn

    Møteleder: Harald A. Lein

    • Yield gap - agronomisk kunnskap for høyere avlinger i kornproduksjonen 
      Till Seehusen, NIBIO

    Myrdyrking - To innlegg om temaet
    Innledere kommer

    • Tradisjoner i bioøkonomien - aktører, institusjoner og teknologi
      Magnar Forbord, Ruralis
    • Grovfôrproduksjon i vått klima - høstestrategier og høsteutstyr
      Synnøve Rivedal, NIBIO

    Rødt kjøtt - To innlegg om temaet
    Innledere kommer

    • Fremsyn som metode i utviklingen av den nye bioøkonomien
      Hilde Bjørkhaug, Ruralis
    • Produksjon av grovfòr - mekanisering og økonomi
      NLR, innleder kommer
     
    • Rettigheter - en kritisk faktor i bioøkonomien
      Frode Flemsæter, Ruralis
       
    • Politikkens betydning for en smart bioøkonomi
      Jostein Brobakk, Ruralis
    Spørsmål/diskusjon Spørsmål/diskusjon Spørsmål/diskusjon

  • 10.45 - 11.45

    Parallelle sesjoner - Bolk 2

    MAT
    Dyrehelse og mattrygghet
    MILJØ
    Arealressurser, jord og jordvern
    MULIGHETER
    Sirkulærøkonomi
    • Utfordringer for folkehelsa - en samfunnsøkonomisk vurdering av tiltak mot MRSA
      Petter Elstrøm, Folkehelseinstituttet
      Carl Andreas Grøntvedt, Veterinærinstituttet
    • Nasjonal jordsmonnstatistikk - slik er jorda i Norge
      Siri Svendgård Stokke, NIBIO
    • Sirkulær mat- og bioøkonomi. Hva kan vi tjene på det?
      Ivar Pettersen, NIBIO
    • Mykotoksiner - i grensesnittet mellom mattrygghet og matsikkerhet
      Hege Divon, Veterinærinstituttet
    • Grunnlaget for bioøkonomiet i x, y og z - hva, hvor og hvordan?
      Geir Harald Strand, NIBIO
    • Restressurser i norsk bioøkonomi - muligheter i nye verdikjeder
      Signe Kårstad, NIBIO
    • Er trygg mat typisk norsk?
      Taran Skjerdal, Veterinærinstituttet
    • Jordvern - må vi feie for egen dør først?
      Bjørn Gimming, Norges Bondelag
    • Sirkulær verdikjede - hva kreves fram til gjenvinning?
      Innleder kommer
    Spørsmål/diskusjon Spørsmål/diskusjon Spørsmål/diskusjon

     

     

  • 11.45 - 12.45

    Lunsj

  • 12.45 - 13.45

    Parallelle sesjoner - Bolk 3

    MAT
    Plantehelse og mattrygghet
    MILJØ
    Landskap
    MULIGHETER
    Eksport
    • Integrert plantevern - Hva er det og hvordan kan det brukes?
      Ingeborg Klingen, NIBIO
    • Når landbruket sine landskapspolitiske målsettinger?
      Wenche Dramstad, NIBIO
    • Hvilken mulighet har Norge for å bli en konkurransedyktig aktør i verdens matvaremarked
      Eirik Romstad, NMBU
    • Tilfellet gråskimmel - Fungicidresistens i fokus
      Gunn Mari Strømeng, NIBIO
    • Færre bønder, men samme areal - jordbruket i det norske landskapet
      Svein O. Krøgli, NIBIO
    • Norskproduserte amerikanske kaker - salgssuksess i Europa
      Innleder kommer
    • En nese for kvalitet  - luktstoff mot skadedyr
      Geir K. Knudsen, NIBIO
    • Beiteressurser i utmarka - hvor og for hvem?
      Yngve Rekdal, NIBIO
    • Dyrevelferd som salgsargument
      Innleder kommer
    Spørsmål/diskusjon Spørsmål/diskusjon Spørsmål/diskusjon



  • 14.00 - 15.00

    Parallelle sesjoner - Bolk 4

    MAT
    Frukt og grønt
    MILJØ
    Vann - vannforvaltning, hydroteknikk
    MULIGHETER
    Forbruk og etterspørsel, mattrender
    • Framtidens hagebruk og forskningsbehov
      Katrine Røed Medberg, Norges Gartnerforbund
    • God vannkvalitet i 2021 - Utfordringer i vannområdene
      Eva Skarbøvik, NIBIO
    • Planteprotein viser muskler - Innovasjon innen bruk av planteprotein
      Antje Gonera, FoodProFuture, Nofima
    • Økologisk hagebruksproduksjon
      Anne Linn Hykkerud og
      Erling Stubhaug, NIBIO
    • Framtidas miljøtilak i nedbørfeltet
      Marianne Bechmann, NIBIO
    • Bedre utnyttelse av råvarene
      Innleder kommer
    • Lagring av poteter og rotgrønnsaker
      Pia Heltoft, NIBIO
    • Drenering i et klima i endring
      Johannes Deelstra, NIBIO
    • Sunne komponenter fra restråstoff i persontilpasset mat
      Diana Lindberg, Nofima
    Spørsmål/diskusjon Spørsmål/diskusjon Spørsmål/diskusjon



  • 15.10 - 15.50

    Avslutningssesjon (felles)

    Tema Innleder
    • Innovasjon - avgjørende faktor for overgang til den nye bioøkonomien
    Anita Krohn Traaseth, adm. dir. i Innovasjon Norge
    • Fortid - nåtid - framtid
    Oskar Puschmann og Bjørn Egil Flø,  NIBIO



     

Hvor er det?

NIBIO-konferansen 2018 arrangeres hos X Meeting Point på Skjetten utenfor Oslo. Det ligger på Hellerudsletta langs riksvei 22 mellom Hvam og Gjelleråsen. Parkering er gratis for alle konferansegjester.

 

Hvordan komme dit?

Med bil:
Fra Gardermoen (ca. 25 km): Følg E6 sørover til kryss 44, Hvam-krysset. Følg riksvei 22 mot Hellerud og skilting til X.

Fra Oslo (ca. 20 km): Følg E6 nordover til Hvam-krysset. Følg riksvei 22 mot Hellerud og skilting til X. 

Du kan også kjøre via Gjelleråsen og riksvei 4. 

Se veibeskrivelse i Google Maps 

 

Kollektivt:

Buss 380 fra Oslo bussterminal eller Lillestrøm stasjon.

Tog til Lillestrøm stasjon, og videre med buss 380 til Hellerudsletta.

Flybussekspressen (FB1) til og fra Gardermoen.

 

Overnatting

Overnatting skjer på Hotel Moxy Oslo X, som ligger i direkte tilknytning til X Meeting Point. Hotellet åpnet sommeren 2017 og er det første Marriot-hotellet i Norge.

Dersom konferansehotellet blir fullt har vi også holdt av rom på Hotel Olavsgård som ligger i nærheten.

Om konferansestedet X Meeting Point

Om hotellet Moxy Oslo X

 

Spørsmål og mer informasjon

Marte Lund Edvardsen (prosjektleder): marte.lund.edvardsen@nibio.no 920 10 016

Erik Revdal (leder av programkomiteen): erik.revdal@nibio.no 970 89 021

Ellen Schei Pongo (arrangementsstøtte): ellen.pongo@nibio.no 974 22 315

 

Arrangere andre møter i tilknytning til konferansen? 

Ta kontakt med arrangementsstøtte v/Ellen S. Pongo eller send inn skjema under. 
{{ forms.contact.errors.get('name') }}
{{ forms.contact.errors.get('email') }}
{{ forms.contact.errors.get('message') }}
{{ forms.contact.errors.get('recaptcha_token') }}