Informasjon
Velkommen til kurs i ysting!
Kurset vil gi deg bedre forståelse av ysting som håndverk og hva det innebærer å starte opp med egen ysting i liten skala. Det vil være fokus på det praktiske i ysteriet, med ysting av halloumi, modna kremost og av tillaging av yoghurt. I tillegg gir kurset en innføring i hva det vil si å starte eget ysteri, hvilke avgjørelser og valg som må ligge til grunn, om nødvendig utstyr og hvordan vi jobber for at produktene skal være trygge.
Målgruppe
Lokalmatprodusenter som driver med melkeproduksjon/ysting, med mindre enn 10 årsverk.
Pris: kr. 2000,- inkl. lunsj alle kursdager
Kurset tar maks åtte deltagere. Det tas forbehold om nok antall deltagere.
Påmeldingsfrist: 2. februar
Avmelding etter 2. februar belastes med 50 % av kursavgiften på kr 2000,-
Arrangør: Kompetansenettverket for lokalmat i nord
Pris: Kr. 2000,- inkl. lunsj alle kursdager
Kurset tar maks åtte deltagere. Det tas forbehold om nok antall deltagere.
Påmeldingsfrist: 2. februar
Avmelding etter 2. februar belastes med 50 % av kursavgiften på kr. 2000,-
Overnatting: Du må finne overnatting selv
Informasjon
Aktiviteten er slutt og du kan ikke melde deg på.
-
Mandag 12. februar kl. 09.00 - 16.00
- Presentasjon av deltakere, ønsker og forventninger til kurset
- Lage yoghurt og modna kremost
- Gjennomgang av ystingen, loggskjema
- Gjennomgang av PH-meter og Dornic måler
- Forming av modnet kremost
- Teori- melkekjemi/kulturer/løype
-
Tirsdag 13.februar kl. 09.00 - 16.00
- Ysting av halloumi. Vi bruker yoghurt som kultur.
- Øse modna kremost i form
- Gjennomgang av ystingen og loggskjema
- Innføring i internkontrollrutiner
-
Onsdag 14.februar kl. 09.00 - 14.00
- Oppfølging av ostene i ysteriet
- Om bygging av ysteri – erfaringsutveksling og kunnskapsdeling
Ta kontakt med Frøydis Gillund
Micke og Magna Nordgård-Melander Micke er ansvarlig for driften på Nordgård, med 95 års-geiter. Micke og Magna planlegger å øke antallet dyr til 130 års-geiter og yste den økte mengden melk som vil bli produsert. Micke er elev på ystefagskulen i regi Vestland og Trøndelag fylkeskommune. Målet etter avsluttet utdanning er å yste ca. 25 000 liter per år. |
|
Helene Austvoll Helene har jobbet på Bygdø Kongsgård i Oslo som fjøsavløser og yster i fem år. Gården har 50 melkekyr og drives økologisk. Det ystes av omkring 12 000 liter melk i året, og hovedproduksjonen er modna kremost, halloumitype og halvfast hvitost. Dette selges til restauranter og spisesteder lokalt. I tillegg lager Helene blåmuggost, hvitmuggost, yoghurt og andre meierivarer til gårdens to egne spisesteder. Det skal i løpet av en fireårs periode bygges ysteri på gården, og Helene er delaktig i planlegging og prosjektering, i tillegg til den daglige driften av dagens småskala ysteri. |