Informasjon

Tid
Fra mandag 12. februar 2024 kl. 09.00
Til onsdag 14. februar 2024 kl. 14.00
Påmeldingsfrist
Fredag 2. februar 2024 kl. 16.00
Ledige plasser
Påmeldingsfrist utløpt

Velkommen til kurs i ysting! 

 

Kurset vil gi deg bedre forståelse av ysting som håndverk og hva det innebærer å starte opp med egen ysting i liten skala. Det vil være fokus på det praktiske i ysteriet, med ysting av halloumi, modna kremost og av tillaging av yoghurt. I tillegg gir kurset en innføring i hva det vil si å starte eget ysteri, hvilke avgjørelser og valg som må ligge til grunn, om nødvendig utstyr og hvordan vi jobber for at produktene skal være trygge. 

 

Målgruppe

Lokalmatprodusenter som driver med melkeproduksjon/ysting, med mindre enn 10 årsverk.

 

Pris: kr. 2000,- inkl. lunsj alle kursdager

Kurset tar maks åtte deltagere. Det tas forbehold om nok antall deltagere. 

Påmeldingsfrist: 2. februar

Avmelding etter 2. februar belastes med 50 % av kursavgiften på kr 2000,-

 

Arrangør: Kompetansenettverket for lokalmat i nord

 

 

Pris: Kr. 2000,- inkl. lunsj alle kursdager

Kurset tar maks åtte deltagere. Det tas forbehold om nok antall deltagere. 

 

Påmeldingsfrist: 2. februar

Avmelding etter 2. februar belastes med 50 % av kursavgiften på kr. 2000,-

 

Overnatting: Du må finne overnatting selv

 

Informasjon

Tid
Fra mandag 12. februar 2024 kl. 09.00
Til onsdag 14. februar 2024 kl. 14.00
Påmeldingsfrist
Fredag 2. februar 2024 kl. 16.00
Ledige plasser
Påmeldingsfrist utløpt

Aktiviteten er slutt og du kan ikke melde deg på.

  • Mandag 12. februar kl. 09.00 - 16.00

    • Presentasjon av deltakere, ønsker og forventninger til kurset
    • Lage yoghurt og modna kremost
    • Gjennomgang av ystingen, loggskjema
    • Gjennomgang av PH-meter og Dornic måler
    • Forming av modnet kremost
    • Teori- melkekjemi/kulturer/løype

  • Tirsdag 13.februar kl. 09.00 - 16.00

    • Ysting av halloumi. Vi bruker yoghurt som kultur.
    • Øse modna kremost i form
    • Gjennomgang av ystingen og loggskjema
    • Innføring i internkontrollrutiner

  • Onsdag 14.februar kl. 09.00 - 14.00

    • Oppfølging av ostene i ysteriet
    • Om bygging av ysteri – erfaringsutveksling og kunnskapsdeling

Ta kontakt med Frøydis Gillund

{{ forms.contact.errors.get('name') }}
{{ forms.contact.errors.get('email') }}
{{ forms.contact.errors.get('message') }}

Micke og Magna Nordgård-Melander

Micke er ansvarlig for driften på Nordgård, med 95 års-geiter. Micke og Magna planlegger å øke antallet dyr til 130 års-geiter og yste den økte mengden melk som vil bli produsert. Micke er elev på ystefagskulen i regi Vestland og Trøndelag fylkeskommune. Målet etter avsluttet utdanning er å yste ca. 25 000 liter per år.

Helene Austvoll

Helene har jobbet på Bygdø Kongsgård i Oslo som fjøsavløser og yster i fem år. Gården har 50 melkekyr og drives økologisk. Det ystes av omkring 12 000 liter melk i året, og hovedproduksjonen er modna kremost, halloumitype og halvfast hvitost. Dette selges til restauranter og spisesteder lokalt. I tillegg lager Helene blåmuggost, hvitmuggost, yoghurt og andre meierivarer til gårdens to egne spisesteder. Det skal i løpet av en fireårs periode bygges ysteri på gården, og Helene er delaktig i planlegging og prosjektering, i tillegg til den daglige driften av dagens småskala ysteri.